keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Malmin hautausmaalla


Eilen kävimme Malmin hautausmaalla. Se on Suomen suurin hautausmaa, joka on perustettu 1894. Vuosittain sinne haudataan n.2000 vainajaa.

Syy miksi kävimme siellä oli se että halusimme käydä ajatuksen kanssa katselemassa erilaisia hautakiviä. Aluksi voisi kuvitella että hautakiven suunnittelu on helppoa. Äkkiseltään kun niitä kattelee niin saattaa tuntua siltä että, kaikkihan ne näyttää niin samanlaisilta. Kuitenkin kun tarkemmin alat perehtyä asiaan löydät paljonkin mietittävää. Joudut miettimään kiven kokoa, minkalaisilla kirjaimilla, mikä on tekstin muoto, koko, tuleeko osa tekstistä koholla, osa kaiverrettuna? Entä haluanko ristin tai kynttilälle luukun? Minkalainen tulisi olla kiven väri, entä muotoilu, onko se sahattu vai leikattu. Entä millä värillä tulee teksti, onko se kultainen vai musta? Haluanko vain pelkän nimen, vai kirjoitanko siihen jotain muuta vielä. Entä tuleeko jokin koriste?

Siinä meillä on miettimistä, toivon että asia alkaa aukenemaan ennen syksyä että saadaan pojalle hautakivi ennen kuin tulee talvi. Maailmanloppu se ei ole vaikka se suunnittelu venyisikin ensikesään. Katsotaan miten meidän käy.

Erikoisin "hautakivi" minkä näimme oli puinen kitara.

12 kommenttia:

 1. Joo se ei ollutkaan ihan helppoa valita. Mutta kun karsi sellaset pois mitä emme halua, niin siitä se sitten syntyi. Hinta oli loppujen lopuksi yllätys, vaikka ajattelinkin sen maksavan ihan kiitettävästi. 950 e kynttiläluukun kanssa (halusin sen ehdottomasti) Nyt mä käyn melkein joka päivä katsomassa josko se olis siellä, nimittäin paljon on jo tullut, jotka samaan aikaan on haudattu. Onneksi näillä tämmöisillä ei ole kiire, vaan jokainen omassa tahdissaan. -a-

  VastaaPoista
 2. Piti vielä mainita, että täällä meillä päin oli olemassa "talvialet", eli jos huhtikuuhun mennessä oli tilauksen tehnyt, niin sai halvemmalla. En sit tiedä onko sen kalliimpi vaikka olisi tilannutkin myöhemmin. Ja kait se riippuu paljon mitä kautta sen tilaa. Voimia kiven suunnitteluun! -a-

  VastaaPoista
 3. Ukkini haudalla on luonnonkivi ja siinä metallilaatalla kaiverrukset ja metallinen pikkulintu. Pidän sen koruttomuudesta ja luonnollisesta kauneudesta. Hyvin hänen nököisensä hautakivi.

  VastaaPoista
 4. Meidän enkeleillä on yhteinen vaalea luonnonkivi, jossa molemmilla omat pienet laatat. Jotenkin en osannut ajatella vauvalle "raskasta" tehdastekoista kiveä, vaikka on niitä monia kauniitakin. Toivottavasti löydätte sopivan, ja varmasti löydättekin.

  -E

  VastaaPoista
 5. -a-: Kiitos paljon vinkeistä, ehkä tuosta on hyvä aloittaa että karsii pois ne mitä ei ainakaan halua. Aleista en osaa sanoa, mutta mietin sitä että kannattaakohan kilpailuttaa?

  Saaris: Kiitos kommentoinnista. Luonnonkivi on ollut mietinnässä myös, miehenikin on pitänyt sitä ihan hyvänä vaihtoehtona, katsotaan mihin päädytään.

  -E- Kiitos kannustuksesta, itsellänikin on sellainen olo että en kyllä ainakaan mitään levottoman suurta kiveä halua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki kannattaa kysellä..en ole varma kuinka suuria hintaeroja niissä voi olla, mutta yksistään tuo lasinen lyhtyluukku maksoi jo hyvän hinnan. Kiven hinta noin 500e jos ei mikään pieni. Meillä kivi 50x60. Otimme sen hautaustoimiston kautta, että en tiedä mitä ne otti välistä. Itse halusimme päästä helpoimman kautta. -a-

   Poista
  2. Olen kysynyt kiven hintaa yhdestä firmasta ja siellä sanoi hinnaksi 800-1000e ja tuohon ei sisälly mitään erikoisuuksia. Teidän kiven hinta kuulostaa hyvältä.

   Poista
  3. Tulin vielä kertomaan, että pelkkä kivi siis 500e, mutta kun halusimme sen lyhtyluukun/kynttiläluukun ja 2enkeliä kaiverrettuna niin koko hinta 950e, mutta ei se niin hirveösti kirpaise, koska se on lopun elämän ja sit ois ruennut harmittaan, jos ei ottanut sellaista mitä halus. -a-

   Poista
 6. Noista kuvien enkeleistä: Mulle tulee noista nukkuvista kolmesta tosi haikea olo, niin kuin nekin olisi surullisia, kun taas tuo yksinään istuskeleva vaikuttaa "kaverilta", joka pitää seuraa.

  Mä tykkään hautausmaista.

  VastaaPoista
 7. Saaris: En ollut ajatellut asiaa noin, mutta kun sen sanoit niin itsekkin päädyin tuohon samaan ajatukseen. Rupesin ihan hymyilemään. Kiitos että ajatuksesi kerroit minullekkin :)

  VastaaPoista
 8. Oma enkelini on juuri Malmin hautausmaalla. Sieltä löysimme pikkuiselle oman sopen, ja kivellekin esimerkin. Halusimme samalla sukuhaudan, kun sellaista ei vielä ollut. Paljon voimia teillekin <3 annilii

  VastaaPoista
 9. Hautakiven valinta on raskas työ jo itsessään, kaiken muun surun keskellä. Meillä ei vielä ole sen valinta edessä, mutta varmasti jossain vaiheessa. Minusta on kuitenkin hienoa, että on erilaisia vaihtoehtoja ja monet mielellään tekevät muutoksia kiviin pyynnöstä. Todella kaunis tuo kivi, jossa on on kolme enkeliä. http://www.muistokivikaila.fi/palvelut/#hautakivet

  VastaaPoista